Главная » 2015 » Октябрь » 8 » «Області темряви»: побічні ефекти геніальності.
12:35
«Області темряви»: побічні ефекти геніальності.

Чотири роки тому мало хто міг з упевненістю передбачити, що чергова історія невдахи, чекаючего подарунка долі і дочекатися його у вигляді таблетки чудодійного наркотику NZT, знайде колосальний успіх у глядачів і критиків. Проте фільм Нілу Бергера «Області темряви» в найкоротші терміни став суперпопулярним, а розмови про його продовженні здавалися чимось самим собою зрозумілим. У 2015 році фантастичний трилер нарешті отримав сиквел, причому у вигляді серіалу, права на який викупив канал CBS. Органічно вбудовуючись в модну нині тенденцію міграції популярних сюжетів з кіно на ТБ («Фарго» / Fargo, «Крик» / Scream, «12 мавп» / 12 Monkeys), телешоу «Області темряви» (Limitless) розвиває міфологію оригіналу, дотримується його стилю і шукає відповіді на решту відкритими питання.

У самій гущі подій сиквела опиняється музикант Брайан Фінч, що переживає один провал за іншим на шляху до слави і верхніх рядків хіт-парадів. Розчарувавшись у своїх здібностях, він влаштовується тимчасовим співробітником в один з найбільших банків на Уолл-стріт, де зустрічає свого близького друга і колишнього гітариста його групи Елая. Той вирішує допомогти приятелеві, запропонувавши спробувати препарат, який розширює розумові та фізичні можливості. Як за помахом чарівної палички Брайан перетворюється на генія, що робить його кмітливим, рішучим, спритним і завжди на крок випереджаючим конкурентів. Коли ж дію нейроускорітеля закінчується, він приходить за добавкою до Елаю і знаходить його мертвим. Прибулі на місце злочину співробітники ФБР вішають вбивство на Фінча, і за ним починається полювання, в якій беруть участь не тільки стражі правопорядку. Раптово персоною музиканта починає цікавитися колишній бездарний письменник, а нині сенатор США Едді Морра, у якого є свої плани на Брайана.

 

Головна ідея творців серіалу - розкрити всі переваги та підводні камені препарату NZT, а також поміркувати про те, як змінюється свідомість людини, яка отримала доступ до всіх знань і вмінь. До того ж автори задалися метою визначити межі дозволеного і ціну, яку потрібно платити за те, щоб стати успішним політиком чи всемогутнім співробітником ФБР. Ця морально-етична сторона питання лише побічно зачіпалася в двогодинному фільмі. Телешоу ж не тільки збереже інтригу кінострічки, але і розповість про те, хто і для чого створив синтетичний наркотик і як почалося його поширення. При цьому глибокі думки будуть подані без високочолого моралізаторства, а глядачі отримають динамічний, захоплюючий і візуально привабливий проект, який надасть поживу для роздумів і посприяє приємному проведенню часу.

Про останній творці серіалу подбали особливо. Перша ж сцена пілотного епізоду являє собою запаморочливу погоню, і далі дію тільки набирає обертів. Винахідливий екшен не докучали, динамічний монтаж дозволяє швидко познайомитися з головними дійовими особами історії і вникнути в суть того, що відбувається, а занятная графіка візуалізує здатності Брайана, що прийняв «розумну таблетку». «Області темряви» - не з тих серіалів, де правлять бал розумні діалоги. Він насичений подіями не гірше іншого гостросюжетного бойовика.

Однак історія захоплює не тільки тим, що на екрані весь час щось відбувається, але й завдяки образу центрального персонажа, якого в серіалі грає Джейк Макдорман. Брайан - ідеальне поєднання уразливості і нахабства, до того ж він більш чуйний, безкорисливий і сміливий, ніж його попередник Едді Морра. До слова, сам Морра у виконанні Бредлі Купера з'явиться в сюжеті, але спочатку лише в якості наставника Фінча. Таким чином, глядачі побачать цікаву наступність, яка має місце як в кадрі, так і за його межами. Справа в тому, що Купер і Макдорман вже працювали разом на знімальному майданчику фільму-номінанта на премію «Оскар» - «Снайпер». Саме тоді Бредлі заразив Джейка своїм ентузіазмом щодо ідеї продовження Limitless.

Купер виступив у проекті ще й одним з виконавчих продюсерів, що дало йому можливість привнести в шоу своє бачення історії. Оскільки Бредлі трепетно ставиться до першоджерела, саме він став основним консультантом на зйомках серіалу. Взагалі, команда за кадром «Області темряви» - окремий предмет для розмови. Всі, хто доклав руку до створення цього шоу, - аси телевізійної справи, які до того ж так чи інакше працювали разом, і ця злагодженість, згуртованість навколо єдиної ідеї помітна вже при перегляді пілота.

Так, в якості продюсерів серіалу, нарівні з Бредлі, виступили мастодонти пригодницької фантастики - Алекс Куртцман і Роберто Орсі («За гранню» / Fringe, «Сонна лощина» / Sleepy Hollow, «Зоряний шлях», «Ілюзія обману»). Автором сценарію і шоураннер став Крейг Суїні («Елементарно» / Elementary, «+4400» / The 4400), а компанію в написанні тексту йому склали Метью Федерман ("Єрихон" / Jericho) і Марк Гоффман («Сонна лощина»). За режисуру Limitless взялися Марк Уебб («500 днів літа», дилогія «Нова Людина-павук»), Джошуа Батлер («Щоденники вампіра» / The Vampire Diaries, «Послідовники» / The Following), а також оскароносний оператор Гільєрмо Наварро (« Лабіринт Фавна »), який у якості постановника активно і успішно освоює маленькі екрани (« Бариги »/ Narcos,« Шепіт »/ The Whispers). Новачком в числі цих ветеранів телебачення опинився режисер оригінальних «Області темряви» Ніл Бергер, який просто не міг упустити можливість попрацювати на знайомому йому полі.

Звичайно, настільки талановита група творчих особистостей була приречена на успіх. Вже зараз більшість критиків захлинаються радістю щодо новинки каналу CBS і пророкують «Області темряви» не тільки довге життя в ефірі, а й титул хіта цієї телемережі. Журналісти TheYoungFolks залишили вельми красномовний відгук на побачене: «Безумовно, креативна команда "Області пітьми" використовувала всі сто відсотків власного мозку, коли будувала всесвіт нового шоу». Утішні рецензії професіоналів підкріплюються і глядацьким рейтингом - публіка гідно оцінила яскравий і енергійний трилер, головною особливістю якого є легкість оповідання і подачі матеріалу. З подачею у «Області темряви» все гаразд. Не в приклад багатьом сучасним телепроектам, які так старанно прагнуть скласти гідну конкуренцію великим кіно, що найчастіше ігнорують одну зі своїх головних функцій - розважати.

Категория: Новости о сериалах | Просмотров: 410 | Добавил: sn1kers | Теги: серіал, Області темряви | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar