Главная » 2015 » Октябрь » 5 » Польоти уві сні і наяву: дивіться на цьому тижні.
17:49
Польоти уві сні і наяву: дивіться на цьому тижні.

Нарешті російські прокатники нададуть глядачам те, чого з нетерпінням чекає все кіноспівтовариство, читати новини протягом останнього року. Ми знаходимося в якихось чотирьох днях від, мабуть, головною прем'єри осені - науково-фантастичного фільму «Марсіанин». Відгуки журналістів, вже оцінили картину в Торонто, викликають непідробну заздрість, адже стрічка Рідлі Скотта, за їхніми словами, - саме те, чого чекають шанувальники іронічного, дотепного, динамічного і ємного бестселера Енді Вейра. Здається, всі зірки зійшлися воєдино - Дрю Годдард відмінно впорався з адаптацією для великих екранів не саму кінематографічнішими тексту, Рідлі згадав, що він на хвилиночку - культовий режисер, і виклався по-повній, ну а що до Метта Деймон, він продемонстрував свою гру вже в оригінальних вірусних промо-роликах.

 

«Марсіанин», безсумнівно, стане об'єктом критики тих допитливих персон, які захочуть заткнути автора за пояс власними пізнаннями астрофізики. Що ж, варто таким занудам лише поспівчувати, адже вони не зможуть насолодитися одіссеєю сучасного Робінзона Крузо, якого закинуло ні багато ні мало на Червону планету. Решта ж напевно переживуть незабутні відчуття від настільки рідкісної в наші дні дійсно наукової фантастики. Чому дійсно? Та тому, що фільм Скотта, не претендуючи на стовідсоткову достовірність, тим і цінний, що звільнений від домішок інших жанрів і гостро-соціальна проблематика. Тут немає інопланетних істот і філософських підтекстів про ілюзорність переваги людської раси, як в «Аватарі» Джеймса Кемерона. Немає проблем батьків і дітей, як у Крістофера Нолана в «Інтерстеллар». Якщо порівнювати, «Марсіанин» буде ближче всього до «Гравітації» Альфонсо Куарона, що зовсім не робить його вторинним.

Аналітики передрікають картині про пригоди безжурного ботаніка Марка Уотні бадьорий старт і тріумфальний хід в прокаті, що недивно, враховуючи повну якогось дитячого оптимізму історію, покладену в основу. І в якому ще фільмі на тлі безкрайнього космосу можна почути шлягери групи ABBA або "Starman" Девіда Боуї? Вже зараз можна припустити, що «Марсіанин» займе гідне місце серед таких гімнів людської мужності, винахідливості і самовладанню, як «Ізгой» або «127 годин». Однак все ж краще підтвердити свої здогадки походом в кіно.

 

На цьому можна було б закінчити огляд новинок майбутнього тижня, адже очевидно, що «Марсіанин» стане глядацьким фаворитом. Але не так-то просто скинути з рахунків ще одного потужного постановника - Джо Райта, який цього разу трошки відійшов від звичних історичних епосів. Відійшов не надто далеко, адже грандіозні костюми і радують око декорації мають місце і в новому фентезійному проекті англійця. «Пен: Подорож в Нетландію» - чергова спроба Голлівуду вдихнути нове життя в перевірену часом диснеївську казку про зухвалий хлопчиську, не бажають дорослішати.

Найцікавіше в цій історії те, що її творці зважилися переглянути канон. Приміром, вічний суперник зухвалого Пітера Пена, капітан Крюк, постає тут славним і мужнім малим з обома кінцівками. Хоча деякі натяки на втрату однієї з них є. Ну а новим лиходієм в цьому кілька переінакшене світі стане підступний узурпатор і лідер злих піратів - Чорна борода, в образі якого блищить Х'ю Джекман. Достойно на його тлі виглядають Гаррет Хедлунд, Руні Мара і юний Леві Міллер, який, якщо він продовжить працювати в тому ж дусі, може стати таким же затребуваним молодим актором, як, скажімо, Аса Баттерфілд.

 

І все-таки гармонійно підібраному складу виконавців було б не по плечу відтворити казковий світ Пітера Пена без належного рівня бутафорії і виразних засобів. З цьому у стрічки Джо Райта все гаразд. Ширяють у хмарної понад хмари піратські кораблі, що кружляють у водній товщі мовчазні русалки, обряди місцевих племен, за розмахом і пишності не поступаються індійському святу фарб Холі, - все це зачаровує і піднімає настрій. Теоретично перегляд «Пена» може порадувати не тільки дітей, що вже встигли занудьгувати в очікуванні ефектних добрих казок, а й дорослих, які ще не встигли стати досить цинічними, щоб соромитися свого внутрішнього дитини.

Вітчизняне кіно цього тижня відзначиться мелодрамою про перше кохання «14+» Андрія Зайцева. На постері до фільму красується заяву про те, що перед нами - історія сучасних Ромео і Джульєтти. Твердження вельми спірне - швидше глядачам покажуть звичайних школярів, мучаться проблемами, які виглядають важливими і нездоланними тільки в тому віці, який, власне, заявлений у назві стрічки. Незграбні підкати, страх бути відкинутим, юнацький максималізм і бурхливі гормони аж ніяк не призводять до кривавого результату, як у нетлінної шекспірівської трагедії. А от твердження про те, що в зйомках були задіяні звичайні підлітки, знайдені в одній відомій соцмережі, обіцяє щонайменше цікавий експеримент.

 

І все ж межі цільової аудиторії проекту Зайцева розмиті. Якщо фільм знятий для таких же хлопців, які мелькають на екрані, тоді його посил не цілком ясний. Хіба що старшокласники можуть використовувати проект як привід сходити на побачення зі своєю другою половинкою. Якщо ж картина все-таки призначена для ностальгують за власної молодості дорослих, то її цінність лише в тому, щоб подзвонити шкільним друзям і зібратися в чиєму-небудь дворі або, з поправкою на вік, швидше в антікафе і згадати лихі денечки.

Нарешті, традиційним учасником будь прокатного тижня є хоррор. Цього разу це буде зловісний фільм жахів Мітчелла Алтера «Вовче лігво», в центрі сюжету якого виявляються друзі, які відчувають на собі прокляття покинутого будинку. Головні герої, за канонами жанру, повільно сходять з розуму і страждають від суворої параної. Картина зроблена в стилі аматорської зйомки, чим навряд чи можна здивувати досвідчену публіку. Втім, іншими достоїнствами проект також не блищить. Міські страшилки, купка безмозких підлітків у пошуках небезпек, ріки крові і тремтяча камера так часто гостювали на великих і маленьких екранах, що встигли не тільки приїстися, але й стати ознаками поганого смаку.

 

А тим, кому все-таки недостатньо представлених вище новинок, дистриб'ютори дадуть шанс посміятися від душі - на наступний тиждень аж з початку серпня перенесена комедія Стівена Джилленхола «Кандидат», про яку докладніше можна почитати в одному з наших попередніх анонсів.

Категория: Новости о кинофильмах | Просмотров: 330 | Добавил: sn1kers | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
avatar